Restauracja w stylu orientalnym - na jakie kwiatowe dekoracje warto postawić?
Mimo upływu lat orientalizm w designie cieszy się dużą popularnością. I trudno się temu dziwić – pozwala on bowiem wprowadzić do wnętrza nieco egzotyki inspirowanej kulturami bliskiego i dalekiego wschodu. Aby jednak pomieszczenie wyglądało gustownie, styl orientalny warto stosować z umiarem. Ta zasada obowiązuje nie tylko podczas urządzania domu czy mieszkania, lecz również lokali gastronomicznych. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak zaaranżować restaurację w stylu orientalnym, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem.
Styl orientalny - czym się charakteryzuje?
Styl orientalny ma charakter eklektyczny – łączy bowiem inspiracje zaczerpnięte z kultur bliskiego, jak i dalekiego wschodu. Z tego względu przejawia się w wielu często kontrastujących ze sobą odmianach. Wystrój orientalny nawiązujący do tradycji hinduskiej odznacza się przepychem oraz bogactwem wzorów i kolorów. Ten inspirowany kulturą japońską będzie miał charakter bardziej wyrafinowany i minimalistyczny. W poradnikach dekoratorskich znaleźć można jednak pewne wyznaczniki, którymi wyróżniają się wnętrza o orientalnym wystroju. Wśród nich zwraca się szczególną uwagę na żywe, nasycone kolory, naturalne materiały i tkaniny, a także wzory z motywami florystycznymi i zwierzęcymi. Doskonałym uzupełnieniem pomieszczeń w stylu orientalnym są donice ozdobne, szczególnie te z ceramiki, a także włókna szklanego czy polimerobetonu.
Jak urządzić restaurację w stylu orientalnym?
W pierwszej kolejności zastanów się, jaki wystrój orientalny powinien mieć lokal. Urządzając restaurację z hinduskim czy marokańskim jedzeniem, postaw na żywe kolory w nasyconych barwach. Pamiętaj, aby we wnętrzu nie zabrakło materiałów, które pozwolą wprowadzić klimat przytulności, takich jak egzotyczne drewno, aksamit czy gruba, mięsista bawełna. W takiej restauracji warto wykorzystać również dekoracje orientalne ozdobione motywami kwiatowymi, symbolami mandala czy niezwykle popularnym wzorem paisley.
W lokalu utrzymanym w stylu japońskim lepiej postaw na stonowane kolory, a w tym chłodne szarości, błękity, czy biele. Będą one stanowiły doskonałe tło, dla bardziej wyszukanych, choć minimalistycznych dodatków. W filozofii Zen ważne miejsce zajmuje natura. Z tego względu w restauracji w orientalnym stylu nie powinno zabraknąć roślin stanowiących główny element dekoracyjny wnętrza.
Egzotyczne rośliny w restauracji – jakie wybrać i jak je pielęgnować?
Uprawa roślin w restauracji niekiedy bywa kłopotliwa. We wnętrzach lokali gastronomicznych często panuje bowiem duża wilgotność, zaś niektóre strefy charakteryzują się ograniczoną ilością światła słonecznego. Nie każdy kwiat poradzi sobie w takich warunkach. Jakie rośliny do restauracji w stylu orientalnym warto wybrać? Dość łatwym w uprawie gatunkiem jest zamiokulkas. Roślina nie lubi dużej ilości światła, dlatego warto postawić ją w półcienistych pomieszczeniach. Nawet nieregularnie podlewana potrafi zachwycać soczyście zielonymi liśćmi. Orientalny klimat można podkreślić także za pomocą drzewka bonsai. Pamiętaj jednak, że ten gatunek wymaga regularnego podlewania.
W orientalnych wnętrzach dobrze odnajdą się również sansewierie i aspidistry. Obie rośliny mają małe wymagania pielęgnacyjne, dlatego nawet najbardziej zapracowany personel poradzi sobie z ich uprawą. Egzotyczny charakter ma również monstera. Decydując się na tę roślinę do restauracji, trzeba jednak pamiętać, że potrafi ona dorosnąć do 2,5 m wysokości. Z tego względu najlepiej postawić ją w bardziej przestronnym miejscu. Upchana w ciemnym kącie szybko zmarnieje. Restauracyjne ogródki mogą z kolei zdobić nieduże bambusy. Latem musisz jednak pamiętać o ich regularnym podlewaniu. Zimą warto z kolei przenieść je do ciepłego pomieszczenia.
Dodatki i akcesoria dekoracyjne w restauracji orientalnej
Aby wprowadzić do wnętrza nieco egzotyki, warto postawić na oryginalne dodatki. Jakie ozdoby do restauracji w stylu orientalnym wybrać? Aby nadać wnętrzu większej przytulności, sięgnij po kominki z terakoty. Tego typu dekoracje pięknie prezentują się w ogródkach restauracyjnych. Nie tylko emitują delikatne, rozproszone światło, lecz również stanowią źródło ciepła. Właśnie dlatego wykorzystuj je głównie wiosną i jesienią, gdy po zachodzie słońca szybko robi się zimno. We wnętrzu warto z kolei postawić lampiony, figurki i rzeźby, a także tekstylia w azjatyckie wzory. Doskonałym uzupełnieniem orientalnego wystroju będą wiszące kwietniki zamocowane do sufitu oraz donice do restauracji ozdobione egzotycznymi motywami. W restauracjach zachowanych w minimalistycznym stylu doskonale wyglądać będą donice z włókna szklanego lub eleganckie donice granitowe, natomiast jeśli szukasz czegoś, co nawiązywałoby do natury, to zwróć uwagę na donice z terakoty oraz drewniane.
Wprowadź odrobinę orientu do swojej restauracji!
Prowadzisz restaurację serwującą dania azjatyckie? Orientalny wystrój pozwoli Ci podkreślić charakter lokalu. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego krótkiego poradnika wiesz już, jakie dodatki wykorzystać w restauracji w stylu orientalnym. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam szereg praktycznych wskazówek, na temat tego, jakie kwiaty i donice najlepiej sprawdzą się w lokalach gastronomicznych.